menu

Goedenacht, welkom bij AntroVista

Op vrijdag 27 september

 

voeg uzelf toe aan AntroVista

Nieuws

Volwaardige middelbare vrijeschool in Noord 

Het Kairos Tienercollege in Amsterdam-Noord is in 2019 ontstaan vanuit een ouderinitiatief. Het heeft inmiddels klassen 7 t/m 9 voor vmbo-t, havo en vwo.

De school wil nu doorgroeien naar een volledige bovenbouw onder de naam Kairos College, met klassen 7 t/m 12, waar leerlingen ook hun eindexamen kunnen doen. Daarvoor zijn vóór 29 oktober 635 steunbetuigingen nodig van ouders die binnen een straal van 15 km van de school wonen.

Stichting vrienden van Vrijeschool Onderwijs Kairos is de drijvende kracht achter dit initiatief. Op hun website kunt u uw steun betuigen:

Het huidige Kairos Tienercollege heeft een eigen website:

voeg een reactie toe...


Demeter Monitor 1924-2024 

De biodynamische landbouw bestaat dit jaar 100 jaar. De nieuwe Demeter Monitor 1924-2024 staat daarom in het teken van dit jubileum en beschrijft behalve de ontwikkelingen van de afgelopen eeuw ook het toekomstperspectief.

https://stichtingdemeter.nl/wp-content/uploads/2024/09/4019-Monitor-1924-24-LR.pdf

Op 20 november zal een wetenschappelijk congres plaatsvinden naar aanleiding het kader van 100 jaar biodynamische landbouw.

voeg een reactie toe...


Tobiasschool 42 jaar 

De Tobiasschool in Zeist is een basisschool voor speciaal basisonderwijs (SBO) en leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) voor vmbo-leerlingen, kortom een school voor kinderen met een unieke vraag.

Afgelopen week vierde de school haar 42-jarig bestaan, in recentelijk gerenoveerd gebouw. Bij die renovatie is het monumentale pand van ‘t gas gehaald en duurzaam gemaakt. Bovendien is het schoolplein nieuw ingericht.

1 reactie, lezen/reageren...


Vrijeschool en Islam 

Waarom kiest een moslim-ouder voor vrijeschoolonderwijs? U leest het op de website van de Vereniging voor vrijescholen:

En Jorien schrijft op haar blog hoe zij de islamitische jaarfeesten viert, waarbij zij ook gebruik maakt van een seizoentafel met popjes:

voeg een reactie toe...


Sustainable 

ABN AMRO heeft drie genomineerden bekendgemaakt voor hun verkiezing van de meest duurzame detailhandelaar van het jaar (Sustainable Retailer of the Year).

Van de aanvankelijke dertien kanshebbers bleven uiteindelijk LIDL, Ekoplaza en Odin over voor de laatste verkiezingsronde. De winnaar op 7 november bekendgemaakt.

1 reactie, lezen/reageren...


Anti-kwakkers roeren zich weer 

De leden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) proberen al jaren hun angst voor spirituele levensbeschouwingen te bezweren, door het uitreiken van een prijs aan individuen of instituten die volgens hen kwakzalverij bevorderen.

Dit jaar is ook artsenfederatie KNMG door hen genomineerd voor de zogenoemde Meester Kackadorisprijs, omdat ze het gewaagd hadden een minisymposium over complementaire geneeskunde te organiseren. Bij dit symposium waren een homeopaat, een osteopaat en een antroposofisch arts uitgenodigd om over hun werk te vertellen.

voeg een reactie toe...


Seegnen wilt ons binnengaan 

Overal in het land formeren zich al spelersgroepen die straks de drie kerstspelen uit Oberufer gaan opvoeren. Om die een handje te helpen bij de repetities, hebben we in Tineke's DoeHoek alles bij elkaar gebracht wat daarbij van pas kan komen.

Ook leuk voor als u alvast een voorproefje wilt hebben

voeg een reactie toe...


De laatste voordracht 

Honderd jaar geleden, op 28 september 1924, gaf Rudolf Steiner zijn allerlaatste voordracht. Het was met zijn laatste krachten; hij kon ook minder zeggen dan hij eigenlijk gewild had. Een half jaar later, 30 maart 1925 zou hij overlijden.

De laatste voordracht is er een uit de cyclus over karma en reïncarnatie, waarin hij uitvoerig ingaat op incarnaties van bekende persoonlijkheden. De voordracht sluit af met de Michaël-imaginatie.

Een gloednieuwe Nederlandse vertaling kunt u hier downloaden:

De-laatste-voordracht.pdf

De laatste voordracht zal op 28 september in veel studiegroepen bestudeerd worden. Enkele openbaar toegankelijke bijeenkomsten vindt u in de agenda:

https://www.antrovista.com/agenda?q=steiner+laatste+toespraak

De Michaël-imaginatie:

voeg een reactie toe...


Ook Steinerscholen onder vuur 

Ook in België worden de Steinerscholen belaagd door ongefundeerde en gemakzuchtige kritiek. Magazine Humo plaatste een artikel waarin twee 'deskundigen' onjuiste informatie geven en opzettelijk foute associaties maken.

"Die Rudolf Steiner had ook nare trekjes, en zijn gedachtegoed heeft toch extreemrechtse connotaties."

Werner Govaerts dient ze op de website van de Federatie Steinerscholen van repliek:

1 reactie, lezen/reageren...


Gratis Biodynamische landbouw 

In de webwinkel Gezichtspunten van Centrum Sociale Gezondheidszorg vindt u brochures over de gezondheid van lichaam, ziel en geest. De site heeft ook een afdeling waarin u diverse uitgaven gratis kunt downloaden.

Vandaag is daaraan het boekje Biodynamische landbouw - Gezonde voeding als bron van levenskracht van Jan Saal toegevoegd.

voeg een reactie toe...


BD-bijen in kooi van Faraday 

Omdat er al langer vermoedens zijn dat bijen last hebben van elektromagnetische straling, zijn de imkers van foodcoop Odin proeven begonnen om hun bijen daartegen te beschermen.

Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een z.g. kooi van Faraday, een constructie van metaalgaas, die om de bijenkast heen wordt geplaatst. De straling van zendmasten, wifi-signalen en andere stralingsbronnen wordt hierdoor grotendeels weggefilterd.

Odin heeft ook bijen staan op op het dak van de Kunsthal in Rotterdam; vanwege de stedelijke locatie een goede omgeving voor een test.

voeg een reactie toe...


Actueel uit Oekraïne 

Vrijeschool Horodenka

Nieuw, de 19de Nieuwsbrief van de Hulpkring Oekraïne:

augustus-2024-hulpkring-oekraine-19.pdf

Meer achtergrondinformatie en nieuwsbrieven van Hulpkring Oekraïne vindt u op de speciale Oekraïne-pagina:

https://www.antrovista.com/oekraine.html

voeg een reactie toe...


Guilty by association 

Onder de titel De vrije school is zeer in trek bij witte ouders, én bij extreemrechts. Wat betekent dat? verscheen vorige maand bij De Volkskrant een essay van journaliste Daphne van Paassen, gericht tegen Rudolf Steiner, de antroposofie en de vrijeschool.

Er zijn al vaker dergelijke artikelen gepubliceerd, o.a. door René Zwaap in De Groene Amsterdammer, Tommy Wieringa in NRC Handelsblad en Saskia Noort in het AD. Kenmerkend van deze auteurs is dat ze vaak geen rechtstreekse, valide argumenten gebruiken, maar valselijk verbanden suggereren tussen de antroposofie en het nazisme.

Zo wees Saskia Noort erop dat niet alleen op vrijescholen, maar ook bij NSB-weduwe Florrie Rost van Tonningen het Sint Jansfeest werd gevierd en over een vuur gesprongen. Daphne van Paassen gebruikte als argument dat kinderen op vrijescholen kennismaken met het oud-Germaanse runenschrift, en dat ook de nazi’s daarvan hielden. Dergelijke oneigenlijke argumenten worden tegenwoordig aangeduid als guilty by association.

Arno Kaat van De Veilige Veste schreef een artikel over de aanhoudende aanvallen op Rudolf Steiner:

Ook de Vereniging van vrijescholen heeft inmiddels op het essay gereageerd:

En hier de reactie van Anselma Remmer, coördinator van de vrije school leerroute (VSL) in Culemborg:

4 reacties, lezen/reageren...


Zaadveredeling 

Nieuw Voer is een platform over alle aspecten van de landbouwtransitie die in de komende tijden noodzakelijk is.

In hun podcast op YouTube komt dit keer René Groenen aan het woord over zaadveredeling en zaadteelt. René is de voormalige tuinder en ondernemer van de Beersche Hoeve, een BD-zaadteeltbedrijf dat nu deel uitmaakt van foodcoop Odin.

voeg een reactie toe...


Rudolf Steiner, de Graal en sociale driegeleding 

Platform De Nieuwe Wereld TV laat mensen uit verschillende disciplines nadenken over de grote veranderingen die op komst zijn door snelle technologische ontwikkelingen en globalisering.

Op hun YouTube-kanaal ging interviewer Durk Kooistra ruim een uur lang in gesprek met John Hogervorst over Rudolf Steiner, de Graal en sociale driegeleding. Het gesprek is verdeeld in hoofdstukken, zodat u het ook in gedeeltes kunt volgen.

2 reacties, lezen/reageren...


Bent u een zondagskind ?

Het is niet toevallig op welke dag van de week iemand geboren is. Sinds jaar en dag vindt u daarom in de afdeling extra! een eeuwigdurende kalender waarmee u zelf de weekdag van een bepaalde datum kunt opzoeken.

Dat is handig voor bijvoorbeeld leerkrachten, die de geboortedag op een getuigschrift willen vermelden. Of gewoon als u wilt zien op welke dag uw naasten geboren zijn.

Deze app heeft nu een flinke upgrade gekregen, waardoor u nog meer mogelijkheden hebt. Zo kunt u nu bijvoorbeeld ook zichtbaar maken wanneer u opnieuw op de weekdag van uw geboorte jarig bent.

/extra/eeuwige-kalender.html

voeg een reactie toe...


De beproeving van de ziel

Al meer dan 30 jaar verzorgt het Drempeltheater opvoeringen van de vier mysteriedrama's van Rudolf Steiner. In deze toneelstukken wordt zichtbaar hoe karma en ontwikkeling werkt in het leven van mensen.

Het komende seizoen zullen de spelers zich voorbereiden om het 2de Mysteriedrama van Rudolf Steiner, De beproeving van de ziel, ten tonele te voeren. De eerste bijeenkomst daarvoor zal op 8 september plaatsvinden. Daarbij zal ook een tafereel uit het spel worden opgevoerd.

voeg een reactie toe...


Hans-Dieter Appenrodt overleden 

Ons bereikte het bericht dat op 24 juli j.l. de bekende en veelzijdige beeldend kunstenaar Hans-Dieter Appenrodt is overleden op 77-jarige leeftijd.

Momenteel vindt juist een expositie van zijn werk plaats in het Vreedehuis in Den Haag, waarover u in de agenda meer leest.

Expositie Hans-Dieter Appenrodt...

2 reacties, lezen/reageren...


Verfkamille 

Op Odin boerderij De Beersche Hoeve vond onlangs de eerste pluk van de gele kamille (anthemis tinctoria) van dit jaar plaats. Gele kamille wordt ook wel verfkamille genoemd.

Deze biodynamisch geteelde kamille levert een briljant geel op, en wordt daarom door kunstenares Claudy Jongstra gebruikt voor haar wolgevilte wandkleden, voor kleding, meubels en voor tassen.

voeg een reactie toe...


De antroposofische agenda

de volledige agenda, klik hier

Vandaag

Gratis lunchconcert Paul de Roo jazz-trio

Den Haag

Iedere laatste vrijdag van de maand geeft het trio van Paul de Roo een lunchconcert.

lees verder

Vanaf vandaag

Jaartraining Vrouwenkracht

Driebergen

Cursus van de Kraaybeekerhof Academie, o.l.v. Suzanne van Haaften en Rosalind Veltman

lees verder

Vanaf vandaag

Het geheim van de tussenruimte

Leiden

Drie thema-bijeenkomsten met Josien de Vries

lees verder

Vanaf vandaag

Project Mens - derde luik: toekomst

Den Haag

Drie onderzoeksbijeenkomsten met allerlei werkvormen en medewerkers.

lees verder

Vandaag

Sporen van Michaël in onze tijd

Leiden

Lezing met Bastiaan Baan

lees verder

Vanaf zaterdag 28 september

Alchemie van het alledaagse - jaartraject antroposofie

Antwerpen

lees verder

Zaterdag 28 september

Transparant maken

Zeist

Workshop onder leiding van Marleen Kunnen

lees verder

Zaterdag 28 september

De invloed van de kleuren op onze ademhaling - geel

Eindhoven

Dagworkshop o.l.v. Karin Lamers

lees verder

Zaterdag 28 september

Geneeskunde versus Transhumanisme

Rotterdam

Herfstsymposium 2024 - de strijd om het menszijn in de gezondheidszorg

lees verder

Vanaf zaterdag 28 september

De Apocalyps (de Openbaring van Johannes)

Arnhem

Cursus in de Christengemeenschap in Arnhem

lees verder

Zaterdag 28 september

Schilderen met pigmenten

Schoorl

Workshop o.l.v. Nelie Tjallingii

lees verder

Zaterdag 28 september

Helend Tekenen

Rotterdam

Cursus o.l.v. Frits Bolk

lees verder


de volledige agenda, klik hier

Exposities

Werk van kunstenaars die door de antroposofie geïnspireerd worden.

Vanaf maandag 5 augustus

Expositie schilderijen Mieke Clement

Coevorden

In de grote zaal van Museum Thijnhof in Coevorden Is momenteel een expositie te zien van Mieke Clement.

lees verder

Vanaf dinsdag 24 september

"Fruitige" Schilderijen

Den Haag

Expositie van Sil van Beekum met als thema fruit.

lees verder

Vanaf zaterdag 5 oktober

Atelierroute Eindhoven

Eindhoven

Welkom op het atelier van Ernst Cats

lees verder


de volledige agenda, klik hier

Archief Vrije Opvoedkunst
VOK

In het archief van het tijdschrift Vrije Opvoedkunst vindt u een schat aan informatie.

Hieronder ziet u enkele artikelen voor deze tijd van het jaar.

Archief Vrije Opvoedkunst

AntroVista als startpagina

Maak AntroVista tot uw startpagina, klik hier...

AntroVista wordt iedere dag bijgewerkt en is daardoor altijd actueel.

Actueel

In de week
Column van Kees Verhage over de weekspreuken

DoeHoek
Michaëlstijd in de DoeHoek


Michaëlstijd bij Het Zonnejaar


Voor deze week:

E-cards Michaëlstijd

Saskia Lupini-Klute
Saskia Lupini-Klute
Michaël / vuurelementen


Klassieke schilderijen Michaël en Sint Joris

Pieter Breughel
Pieter Breughel
De val van de opstandige engelen

meer ecards voor de Michaëlstijd

Recent verschenen

Lot & de draak 

Monique van der Zanden, illustraties Sandra Klaassen

Op een dag wordt het stadje waar Lot woont aangevallen door een draak! De mensen verschuilen zich angstig binnen de stadsmuren. Het beest zwerft brullend rond en zet de heuvels in brand met zijn vurige adem. Hoe raken ze hem weer kwijt! Gelukkig logeert de dappere ridder Joris in hun midden. Hij wil de draak wel verslaan. Als Joris met getrokken zwaard de draak tegemoet rijdt, zit Lot verstopt achterop zijn zadel. Zij is iets heel anders van plan ... iets wat nog veel dapperder is!

Lot en de draak is een verhaal over hoe je jouw wereld kunt veranderen - als je moedig bent en verder kijkt dan je neus lang is. Een spannend verhaal met een stoer meisje in de hoofdrol.

€ 16,95

23 september 2024

ISBN: 9789060389263

Christofoor


Zichtbaar bewogen 

Euritmietherapie in VGZ instellingen

Hylke Ypinga

Honderd jaar geleden gaf Rudolf Steiner met zijn voordrachten over mensen met een ontwikkelingsstoornis de aanzet tot het ontstaan van vele instellingen waarin de zorg voor deze mensen vanuit de antroposofische visie centraal staat.

De euritmietherapie neemt in deze zorg een belangrijke plaats in. Niet verwonderlijk want, bondig gezegd, de euritmietherapie helpt de mens dichter bij zichzelf te komen.

In deze uitgave maken de auteurs een tocht langs euritmietherapeuten die werkzaam zijn in de instellingen die deze antroposofische geïnspireerde zorg bieden. Zij vertellen over hun vak, over de bewoners en cliënten met wie ze werken en over de effecten van hun therapie - met veel voorbeelden uit hun dagelijkse praktijk.

Door hun verhalen heen schijnt een warm licht van toewijding en wordt een glimp van de essentie van de euritmietherapie zichtbaar.

In aanvulling op deze inspirerende verhalen bevat deze uitgave nog vier gesprekken met onder andere artsen die vanuit hun rol als 'verwijzer' vertellen over hun ervaring met de euritmietherapie.

€ 19.50

23 september 2024

ISBN: 9789492326997

Nearchus CV / Kolisko


Landbouw voor iedereen 

Leven en werk van boer Piet

Michiel Bussink

Piet van IJzendoorn was in 1982 de eerste biologische boer in de net drooggelegde Flevopolder. Zijn boerderij groeide uit tot een succesvol biologisch-dynamisch bedrijf met koeien, akkerbouw, een tuinderij, bakkerij, manege, natuurbeheer, webwinkel, dagbesteding voor jongeren met psychiatrische problemen en een paardenfokkerij en -houderij met prijswinnende springpaarden. Hij was de eerste met een windturbine op het erf en de eerste beheerder van de Oostvaardersplassen.

"De landbouw is de ideale plek om verbindingen tussen mensen en met de natuur te herstellen en een startpunt voor menselijke zingeving", aldus Piet van IJzendoorn.

Met tomeloze energie gaf hij invulling aan zijn levensfilosofie: landbouw is geen businessmodel maar voorziet in onze basisbehoeften, in harmonie met de aarde. Hoe deed hij dat? Waar haalde hij zijn kracht en motivatie vandaan? Welke denkers hebben hem geïnspireerd? Hoe ging hij om met de tegenwerking, tegenslagen en fraude, de lichamelijke pijnen die hem kwelden?

Tegen de achtergrond van de opkomst van het naoorlogse milieubewustzijn wordt het levensverhaal van een unieke pionier verteld. Het gaat niet alleen over koeien, paarden, bodem en graan, maar ook over onze banken, ons financieel-economische systeem, cultuur en samenleving.

Michiel Bussink schrijft over landbouw, voeding, natuur, landschap, cultuurhistorie en levensbeschouwing. Hij publiceerde eerder een tiental boeken, waaronder Lekker Landschap, Ik eet, dus ik ben, Eten uit de buurt en de biografie Botanicus in oorlogstijd.

Paperback | 208 pagina's | € 22,90 | Uitgeverij Noordboek

19 september 2024

ISBN: 978 946471 207 0


De crisis van de 21e eeuw 

Parzival en het samenwerken voor het goede

Frans Lutters

Onze tijd is de uitdrukking van grote geestelijke strijd en onrust in de wereld, waarvoor Steiner 100 jaar geleden al waarschuwde. Dit boek levert een bijdrage aan een beter begrip van onze tijd.

Parzival en de School van Chartres nemen een centrale plaats in. Het is nu tijd om de platonische en de aristotelische zielen te leren onderscheiden. Samenwerken is noodzakelijk. Over eerdere levens van Parzival is door Steiners onderzoek veel bekend. 'In de eenentwintigste eeuw zal Parzival voor het eerst op aarde samenwerken met Rudolf Steiner,' Frans Lutters.

Een parel van een geesteswetenschappelijke studie! Leesbaar voor iedereen.

Paperback, 67 pagina's, € 18,00

4 september 2024

ISBN: 9789493362093

Uitgeverij Pentagon


Een ziekenhuis dat als gebouw geneest 

Jos Mosmuller

Organische architectuur is een wijze van bouwen die rond het jaar 1900 opkwam en die in het zoeken naar een geheel nieuwe stijl aansluit bij de nieuwe tijd.

In dit boek wil ik mij beperken tot de organische architectuur van Rudolf Steiner, een anthroposofische architectuur die op de levensprocessen en de ziel van de mens heilzaam kan inwerken, waardoor deze bouwwerken in hun effect op de mens veel verder gaan dan de overige bestaande organische bouwwerken.

Ik zou willen dat een 'ziekenhuis dat als gebouw geneest' een echt organisch bouwwerk zou kunnen worden. Het vaste is uit het vloeibare ontstaan. Daarom zou de organische bouw zo kunnen worden beleefd alsof het vastgehouden stromend water zou zijn, een bron, een rivier. En zoals zonlicht het oog aanraakt, raakt het licht ook de vormen van het gebouw en ik zou mij wensen dat zonlicht dat in de ruimte binnenkomt en het gebouw raakt, genezende kracht doet ontstaan, zoals ook het licht het oog verkwikt.

Het concept van de patiënt dat ik wil hanteren is als volgt: De patiënt is een lichamelijk of psychisch lijdend hoogstaand wezen dat met liefde, wijsheid en schoonheid moet worden omhuld en behandeld tot het uiterste toe. Kortom lijkt het mij van belang een gebouw te ontwerpen en te bouwen dat aan dit concept zo volmaakt mogelijk tegemoetkomt.

€ 59.95

26 augustus 2024

ISBN: 9789075240764

Uitgeverij Occident


meer nieuwe boeken